Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.03.2010 21:42 - Споразумението с Русия за АЕЦ Белене вероятно ще бъде удължено
Автор: vestnik Категория: Новини   
Прочетен: 688 Коментари: 0 Гласове:
0



НЕК: Поръчана е практически цялата инсталация на първи и втори блок

Договорът между НЕК и "Атомстройекспорт" за АЕЦ Белене вероятно ще бъде удължен с три месеца. Така правителството също ще може да забави отговора си на руското предложение за заем от 2 млрд. EUR.

Политическо замразяване
Удължаването може да стане след санкция на министъра на икономиката и енергетиката и се осъществява между Националната електрическа компания и "Атомстройекспорт". По данни на НЕК споразумението изтича на 31 март. В момента енергийният министър Трайчо Трайков е на посещение в Катар и Кувейт и се връща в петък. Според председателя на Българския атомен форум Богомил Манчев процесът на удължаване може да продължи, докато се изясни как ще продължи изграждането. В момента тече процедура по избор на консултант, отново ще се проверява икономическата целесъобразност на проекта и трябва да бъде избран стратегически инвеститор. Премиерът обяви, че с руски пари няма да се строи, докато не се появи западен инвеститор. 

Натиск и неустойки
Забавянето на политическото решение по въпроса с руското участие обаче може да да провокира отново Москва. След предишното решение на правителството да замрази строежа на централата през есента, от руската компания веднага последваха предупреждения, че това може да е свързано с "огромни" неустойки. Оказа се, че евентуалните неустойки при прекратяване или забавяне на договора трудно може да бъдат изчислени. Първо, защото споразумението е тайно, понеже е договор между два стопански субекта и за оповестяването трябва разрешение от руската страна. И второ, защото "Атомстройекспорт" също не е изрядна. Заради АСЕ например е забавено лицензирането на проекта, обяснява Емил Горанов, експерт към парламентарната комисия по икономическа политика и енергетика. Единствено съдът може да каже кой на кого какво ще дължи, коментира и Богомил Манчев.

Русия напомня
Междувременно руската страна отново напомни за себе си. Вицепрезидентът на "Атомстройекспорт" Тимур Бавлаков обяви, че очаква до края на годината да получи разрешение за строеж  и планира в следващите две години да строи със собствени средства (предложението за заем от 2 млрд. EUR на компанията майка "Росатом" беше разчетено именно за следващите две години). Въпреки че България отхвърли варианта Москва да получи повече от 50% дял от проектната компания за АЕЦ "Белене", Бавлаков отново настоя, че компанията му ще участва с до 80%. Той посочи също, че вече е поръчана по-голямата част от оборудването.

Първи доставки
Първите доставки на оборудване за централата се очакват още през тази година, съобщиха от НЕК за в. "Пари". Става въпрос за поръчано в края на 2008 г. оборудване с дълъг срок на производство. Според НЕК става въпрос за "практически цялата инсталация на първи и втори блок" на централата, което включва реакторната инсталация, парогенератори, системи за пасивна защита, турбинна инсталация и др. Националната електрическа компания вече е платила 13% от това оборудване.

paribg


Тагове:   Белене,   АЕЦ,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vestnik
Категория: Новини
Прочетен: 16379
Постинги: 5
Коментари: 0
Гласове: 2
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930